De 12 stappen uitgelegd

Let op: Als u vanuit het beheersysteem van uw website (door klikken op de knop "Info & Help") op deze handleiding terecht bent gekomen, dan kunt u stap 1 en 2 overslaan en direct naar stap 3 gaan. U bent immers reeds 'ingelogd' in uw beheersysteem.

Stap 1 - Naar de beheer-omgeving achter uw website

Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door "/beheer"

Wanneer u in de adresregel van uw browser achter de naam van uw website "/beheer" toevoegt (bijvoorbeeld http://www.uwdomeinnaam.nl/beheer), komt u vanzelf bij de inlog-pagina voor de beheeringang. Hoewel de stijl afwijkt van uw eigen webpagina’s kunt u hiervandaan gewoon uw eigen website beheren.

Let op: Het webadres http://www.uwdomeinnaam.nl/beheer moet worden ingevuld in de adresregel bovenin uw browser. Als u niet op de inlogpagina van uw beheersysteem uitkomt, maar er een pagina met zoekresultaten verschijnt, heeft u waarschijnlijk per ongeluk het invoerveld voor de zoekmachine in uw browser gebruikt in plaats van de werkelijke adresregel.

Stap 2 - Inloggen in de beheer-omgeving

Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in bij het inlogscherm

De inlog-pagina opent met een klein inlog-venster. Hier kunt u uw gebruikersnaam en wachtwoord invoeren, die u van ons gekregen heeft. Klik daarna op "Aanmelden" en u komt op de beheerpagina’s.

Wanneer u voor uw browser popup-vensters heeft geblokkeerd, zal het inlog-venster niet automatisch openen. Het hoofdscherm legt uit wat u moet doen om de popup-vensters eventueel te activeren. U kunt ook op de link "Open venster" klikken, waarmee het inlogvenster zich alsnog zal openen.

Bent u uw gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeten, dan kunt u deze weer opvragen via de linkjes "Help, ik ben mijn gebruikersnaam vergeten!" en "Help, ik ben mijn wachtwoord vergeten!"

Stap 3 - De 'Pagina Editor'

Kies bij het Welkom-scherm "Pagina Editor"

Bovenaan de pagina, die zich opent na inloggen, bevinden zich een aantal knoppen, met de belangrijkste functies van het CMS. Om de website te beheren kiest u de knop met het potlood: "Pagina-editor". Door hierop te klikken komt u in de pagina-beheer pagina.

Stap 4 - Een bestaande pagina bewerken

Klik een bestaande pagina aan, en kies de paragraaf die u wilt bewerken

In het pagina-beheer-scherm treft u links, naast de algemene knoppen van de beheeringang de zgn. "navigatieknoppen"-boom aan. Hier zijn alle knoppen (=pagina’s) te zien die de website bevat. Ook de pagina’s die niet zichtbaar zijn aan de bezoekerszijde. Door één van de bestaande pagina’s aan te klikken, wordt deze geselecteerd, en krijgt u rechts ervan de gegevens over deze pagina te zien. In het kleine scherm, bovenin, ziet u de paragrafen die deze pagina bevat. Door er hiervan één aan te klikken, selecteert u de paragraaf, en wordt de inhoud van deze paragraaf eronder zichtbaar.

Stap 5 - Een nieuwe pagina maken

Klik op een bestaande pagina, en kies in het grote scherm de knop "Nieuwe pagina boven selectie" of "Nieuwe pagina onder selectie"

Als u een nieuwe pagina aan wilt maken kiest u eerst in de boomstructuur de beste plaats voor deze pagina. Klik de knop aan die boven de gewenste plek staat, en kies in het hoofdscherm rechts de knop "Nieuwe pagina onder selectie". U krijgt nu een klein schermpje waar u de naam van deze nieuwe pagina op kunt geven. Nadat u "OK" heeft aangeklikt, verschijnt in de "navigatieknoppen-boom" de door u aangemaakte pagina. Het hoofdscherm rechts toont de gegevens over de pagina, zodat u eventuele veranderingen aan kunt brengen.

Stap 6 - Verplaatsen van knoppen in het menu

Met behulp van knopjes achter "Verplaats selectie"

Staat een knop niet op de juiste plaats, dan kun u met behulp van de vier knopjes achter "Verplaats selectie" de geselecteerde knop omhoog of omlaag bewegen. De knopjes met alleen een pijltje verplaatsen de knop één stapje per keer, de knoppen met het pijltje met streepje erboven of eronder zetten de knop helemaal boven- of onderaan de navigatieknoppen-boom. Bij het verplaatsen blijft het inspring niveau zo goed mogelijk gehandhaafd.

Stap 7 - Een 'Subknop' in het menu maken

Kies de gewenste pagina, en klik op de pijltjes achter "Wijzig inspring niveau"

Om van een hoofdknop een subknop te maken, selecteert u de knop, die u aan wilt passen. Klik vervolgens in het hoofdscherm op het pijltje naar rechts, achter "Wijzig inspring niveau". U kunt één niveau verder inspringen, dan de knop die er direct boven staat. Bevatte de bovenstaande knop al één of meer subknoppen, dan sluit de nieuwe knop achteraan.

Stap 8 - Een paragraaf op de pagina aanmaken

Eerste aanmaken met de knop "Nieuwe Paragraaf", alle volgende met behulp van de tab "Positie" in de paragraaf-editor. Voer uw tekst in onder "Inhoud"-tab.

Elke webpagina bestaat uit één of meer paragrafen. Als u een nieuwe pagina aangemaakt heeft, staat in het paragraaf-venster een knop met "Nieuwe Paragraaf". Door deze aan te klikken, maakt u een paragraaf aan. Elke volgende paragraaf voor de betreffende pagina wordt aangemaakt onder het tabje "Positie", dat zich bovenin het hoofdvenster bevindt, als er een paragraaf actief is. Net als bij het aanmaken van een pagina, kunt u hier kiezen of de nieuwe paragraaf boven of onder de huidige paragraaf aangemaakt moet worden. Onder de tab "Inhoud" kunt u uw teksten en afbeeldingen invoeren.

Stap 9 - Plaatjes klaarzetten voor gebruik (uploaden)

Plaatjes uploaden via de "Afbeeldingen invoegen"-knop in de editor

Onder de tab "Inhoud" van het paragraaf-scherm vindt u de paragraaf-editor. In het knoppen-menu boven het tekstveld bevindt zich een knopje met een berglandschapje: "Afbeeldingen". Als u deze knop aanklikt opent zich een los scherm, met bovenin twee tabjes. Kies de tab "Uploaden" en sleep een afbeelding vanaf uw eigen computer op het vlak achter “Afbeelding”. U kunt ook op het vlak klikken, waarbij zich een venster opent met bestanden op uw computer. Zoek de gewenste afbeelding op en klik op "Open". Geef de afbeelding een (logische) naam, en klik "Afbeelding Toevoegen". De afbeelding wordt nu vanaf uw computer naar onze servers gekopieerd.

Stap 10 - Een plaatje bij de paragraaf weergeven

Twee manieren: òf via "Layout"-tab bij de paragrafen, òf via afbeeldingen-knop in paragraaf editor

Als u afbeeldingen naar de server geupload heeft, kunt u deze in uw teksten gebruiken. De eerste methode gaat met behulp van de paragraaf "Layout" tab. Onder deze tab vindt u een aantal icoontjes die de verschillende layouts met of zonder plaatje(s) verbeelden. Als u een layout met afbeelding kiest, verschijnt onder het lijstje met iconen een keuze-veld, waar u de afbeelding die u wilt gebruiken kunt kiezen.
De hier gekozen afbeelding ziet u niet terug in uw "Inhoud" tab. Alleen als u een venster opent met daarin uw website, zult u de afbeelding zien.

De tweede methode maakt gebruik van het knopje "Afbeeldingen" in de paragraaf-editor. Als u dit knopje met het berglandschapje erop aanklikt, opent zich een scherm met daarin een overzicht van alle geuploade afbeeldingen. Door er een aan te klikken wordt deze geselecteerd, en in de tekst geplaatst. Met behulp van het keuze-venster achter "Uitlijning" kunt u zelf de plaats bepalen.

Stap 11 - Aanpassingen altijd opslaan!

Elke bewerking aan pagina of paragraaf afsluiten door op "Opslaan" te klikken

Wanneer u iets aan een pagina of paragraaf veranderd of toegevoegd heeft, worden deze aanpassingen pas op de server aangepast als u onderaan het scherm op "Opslaan" klikt. Verlaat u de editor op een andere manier dan zult u een waarschuwing krijgen dat de door u gemaakte aanpassingen nog niet opgeslagen zijn en mogelijk verloren zullen gaan.

Stap 12 - Weer uitloggen uit het website-beheer

Uitloggen via "Uitloggen"-knop

Dit spreekt voor zichzelf: als u hierop klikt verlaat u de beheer-omgeving. U keert terug in het beginscherm waar u opnieuw zou kunnen inloggen (als u dat zou willen). Dit scherm kunt u verlaten door het venster te sluiten, of door bovenin een ander webadres in te typen.

Mocht u een keer, per ongeluk, het venster met de beheeringang al gesloten hebben voordat u uitgelogd was, dan is dat geen bezwaar; uw gegevens, die u opgeslagen had, zullen gewoon keurig bewaard blijven.